2020-11-17

Virtuvės sala – funkcionalumas ir dizaino sprendimai

Daugelis virtuvės salą vertina kaip modernaus bei ergonomiško dizaino akcentą. Norėdami įsirengti salą savo namuose turėtumėte ne tik pagalvoti apie jos įrengimo galimybes, t. y. ar turite pakankamai vietos, bet ir apie funkciją, kurią ji atlik jūsų namuose – tai bus tik papildomas darbastalis, o gal pagrindinis virtuvės baldas. Nuo jūsų pasirinkimo priklausys ir tolimesni darbo procesai. Apie virtuvės salos įrengimo niuansus bei dizaino aspektus paklausėme interjero dizainerė Aistės Majauskaitės (interjero dizaino studija URVAS), kuri sutiko pasidalinti savo įžvalgomis.

Kokią funkciją virtuvės interjere atlieka sala?

Sala virtuvėje gali būti kaip papildomas darbastalis maisto gaminimui, vieta kur galima prisėsti pavalgyti ar atlikti visos virtuvės funkciją –  t. y. integravus buitinę techniką, sala gali tarnauti kaip pagrindinis virtuvės baldas, tik reikia aukštą šaldytuvą įmontuoti atskirai kokioje nors nišoje ar šalia esančią sieną skirti aukštų baldų linijai. Į salą galima sutalpinti viską: plautuvę, rūšiavimo stalčių, indaplovę, kaitlentę (ji gali būti ir su integruotu gartraukiu), vyno šaldytuvą, stalčius, spinteles, atviras nišas, kurios taptų akcentu, ar vietą kėdėms, tačiau kuo daugiau visko sudėsime, tuo ir sala bus didesnė.

Kada virtuvės interjere verta įrenginėti salą, o kada geriau to nedaryti?

Sala yra baldas, kuris turi būti apeinamas iš visų pusių. Taigi, reikia labai gerai įvertinti kiek ploto užims sala, kaip dėl jos keisis judėjimo kryptys ir ar bus patogu laisvai judėti toje patalpoje. Net ir maža sala gali sukelti daug nepatogumų, todėl jei šiam baldui nėra pakankamai erdvės, geriau jo ir nedaryti. Na, o jei vietos yra, tuomet reikia įvertinti, kokia sala yra reikalinga. Ar tai bus tik interjero puošmena, ar ji turės ir daugiau funkcijų? Pavyzdžiui, kai virtuvei skirta sienos dalis nėra didelė ir ten vos telpa pagrindinė buitinė technika bei visiškai nelieka laisvo darbastalio, o priešais yra laisvas grindų plotas, tuomet labai verta šalia statyti salą. Na ir atvirkščiai, jei šalia sienų išsidėsto pilnavertiška virtuvė kur lieka vietos ir pakankamam darbastaliui, tačiau tik dėl noro žūtbūt turėti salą, ji pastatoma viduryje praėjimo, toks sprendimas nebus patogus, o ir erdvę sumažins.

Apie kokius praktinius aspektus reikėtų pagalvoti prieš įrengiant salą?

Kaip jau minėjau, labai svarbu teisingas salos dydis ir patogus judėjimas aplink ją. Jei planuojate intensyviai gaminti abiejose zonose, tuomet tarp salos ir kitos virtuvės dalies turėtų būti paliktas 100-110 cm (minimalus 90 cm) atstumas. Jei plautuvė yra kartu su kaitlente (saloje ar virtuvės dalyje), tuomet atstumas tarp darbastalių gali būti ir didesnis – apie 120 cm. Kitas svarbus aspektas – plotis. Salos ilgį galima įsivertinti pagal tai kiek lieka vietos praėjimams ir kiek užima vietos buitinė technika ar sėdimos vietos (minimalus 110-120 cm dviem kėdėm). O štai koks bus salos plotis priklauso, ne tik nuo praėjimų, salos ilgio (proporcingam baldui), bet ir nuo to ar saloje bus plautuvė, kaitlentė ir/ar sėdimos vietos. Minimalus rekomenduojamas plotis – 90 cm, tačiau jei saloje bus plautuvė ar kaitlentė, patartina salą daryti platesnę – apie 100 cm, tam, kad minimalizuoti galimą taškymąsi ant grindų. Jei už kaitlentės dar numatomos ir sėdimos vietos, tai plotis turėtų būti dar didesnis (apie 110-120 cm). Taip pat labai svarbu dar ankstyvoje statybų stadijoje žinoti kokie prietaisai bus sumontuoti saloje, galbūt reikės atvesti vandens ir kanalizacijos įvadus, elektrą. Reikėtų žinoti ir koks bus gartraukis – erdvinis ar integruotas kaitlentėje. Pirmuoju atveju lubose reikia numatyti pajungimą ir elektros maitinimo laidą, o antruoju variantu, reikia turėti omenyje, kad toks prietaisas atims nemažai spintelių tūrio.

Dažniausiai salas matome didelėse patalpose, ar įmanomas salos sprendimas mažuose interjeruose?

Mažoje erdvėje taip pat galima sutalpinti salą. Daugeliu atveju įtakos turi ne tik kvadratūra, bet ir patalpos proporcijos, durys, langai ar techniniai įvadai. Jei šie aspektai išsidėstę neracionaliai, tai kartais net ir dideliame plote sunku viską sutalpinti.

Kokioje mažiausioje patalpoje teko projektuoti salą?  

Mažiausias plotas, kuriame teko projektuoti virtuvę su sala, buvo apie 7,5 m2, tačiau tai nebuvo uždara patalpa, o tik zona. Tas atvejis buvo dėkingas tuo, kad tai buvo kampas, kuriame iš vienos pusės yra koridorius, iš kitos svetainė, tad nedidelėje kvadratūroje pavyko įtalpinti aukštų spintų liniją šalia sienos, o erdvėje 210×100 cm salą.

Kaip tinkamai derinti salos baldines medžiagas su virtuvės medžiagomis?

Sala gali būti derinama prie virtuvės ir turėti tą patį stalviršį ir fasadus kaip ir už jos esantys baldai. Taip pat sala gali būti ir kaip ryškesnis akcentas. Už jos esantys baldai gali būti neutralūs, o sala gali būti ryškesnio rašto ir/ar spalvos vientisas tūris (kai stalviršis ir fasadai yra to paties dekoro). Šalia salos gali būti glaudžiamas ir valgomojo stalas, ar net gi būti sujungtas su sala (kai stalviršio dalis įmontuojama į salos dalį), tuomet reikėtų medžiagomis tarpusavyje derinti šiuos du objektus, o fone esanti kita virtuvės baldų dalis gali būti kuriama ir kitomis medžiagomis, t. y. nebūtinai stalviršis visur turi būti vienodas. Renkantis spalvas ar medžiagiškumą – galimybės neribotos, svarbu, kad nebūtų per daug vizualinio triukšmo, kai vienoje vietoje primaišoma daug skirtingų medžiagiškumų. Kitas kraštutinumas, kai dideli plotai padengiami ta pačia medžiaga, tai irgi ne visada yra gerai. Pavyzdžiui, labai didelė virtuvė prie sienos turi ilgą darbastalį, o jei dar L ar U forma ir viduryje sala to paties stalviršio ir dar to pačio dekoro grindų plytelės, tai toks derinys būtų nuobodus, net jei ir būtų ryškaus rašto (tai su laiku tik vargintu).

Kokie paviršiai yra tinkamiausi salai?  

Renkantis medžiagas salos baldui, labai svarbi pati salos funkcija. Jei sala bus naudojama intensyviai, joje bus įmontuota plautuvė ir/ar kaitlentė, tuomet reikėtų rinktis virtuvėms skirtą stalviršį (su plautuve patartina rinktis kuo atsparesnį drėgmei). Viskas tas pats kaip ir renkantis stalviršį įprastai virtuvei, skirtumas tik plotis, reikia atkreipti dėmesį, kad standartinis 60 cm pločio stalviršis čia netiks ir reikia rinktis iš tų, kurie gali būti 90 ar 120-130cm pločio. Na, o jei sala tarnaus tik kaip papildomas darbastalis ar atliks stalo funkciją, tuomet ir stalviršis gali būti paprastesnis, nebūtina rinktis Compact, pilnai užtenka ir laminuoto drožlių, ar kitos panašios medžiagos dengtos HPL. Žinoma galima naudoti ir medžio masyvo ar keramikos stalviršius, tačiau reikia įvertinti kiekvienos medžiagos rizikas. Medis reaguoja į drėgmę, pasižymi dėmių įgeriamumu, o keramika gali suskilti. Jei leidžia finansai, galima rinktis akmenį, tačiau natūralus akmuo taip pat yra pretenzinga medžiaga, tad alternatyva – dirbtinis/lietas akmuo, o jis gali pasibraižyti. Kiekviena medžiaga turi savo techninius ir eksploatacinius niuansus, todėl reikėtų įvertinti savo finansines galimybes ir gyvenimo būdą: kiek daug gaminate, kaip virtuvės erdvė bus prižiūrima ir valoma. Ne paskutinėje vietoje turėtų būti ir vaizdas, nes jei baldas patiks, bus maloniau jį ir prižiūrėti. Tačiau labai taupyti stalviršiui ir fasadui, nepatarčiau, nes tai ne komoda, kurią po poros metų galima lengvai be didelių nuostolių pasikeisti į kitą. Jei virtuvė naudojama labai intensyviai, o medžiagos bus pasirinktos labai pigios ir nekokybiškos, ar tiesiog tai erdvei netinkamos, tuomet paviršiai labai greitai susidėvės, sunkiai valysis, o su laiku ir visai gali neišsivalyti. Pavyzdžiui, dažnai baldo vidui naudojama vadinamos apelsino tekstūros LMDP, kuri kartais panaudojama ir fasadui. Tokius paviršius bus daug sunkiau prižiūrėti ir eksploatuoti nei pavyzdžiui naująsias ypatingai matines plokštes. Tai kaip diena ir naktis. Žmonės dažnai mėgsta ginčytis, kokie virtuvės fasadai praktiškiau – blizgūs ar matiniai, arba egzistuoja kitas dar populiarus stereotipas, kad juoda ar balta spalva nėra praktiškas pasirinkimas Tačiau viskas dažniausiai remiasi į medžiagos paviršiaus kokybę, o ne į spalvą.

Kokios galimos salos įrengimo klaidos?

Išskirčiau šias salų įrengimo klaidas:

  • įrengti salą ten kur ji netelpa ar kur jos galėtų ir nebūti (per siauri praėjimai, per mažas salos plotis);
  • nepatogiai išdėstyta buitinė technika (plautuvė su kaitlente nutolusios priešinguose balduose, per toli šaldytuvas);
  • neįrengti elektros lizdai, nenumatytas geras darbastalio apšvietimas;
  • nenumatyta vieta smulkiai buitinei technikai ar kitoms buitinėms smulkmenoms, dėl to darbastalis būna nuolat apkrautas ir atrodo netvarkingai (aktualu, kai virtuvė turi tik salą);
  • baldas vizualiai nedera bendroje erdvėje (nesuderintos medžiagos, neteisinga baldo proporcija).

Kaip atrodytų Jūsų svajonių virtuvė? Ar jūsų svajonių virtuvėje būtų sala?

Kaip tik šiuo metu kuriu savo svajonių virtuvę, kuri bus su sala, o likusi virtuvės dalis – aukštos uždaros spintos, su viduje paslėptu papildomu darbastaliu. Labai norėjau salos, kurios stalviršis ir fasadai būtų to paties dekoro, lengvo marmuro rašto. Atrodo paprasta svajonė, bet kartais tai sunku įgyvendinti dėl techninių niuansų. Rinkoje nėra daug dekorų, kurie turi tą patį HPL lakštą tiek Compact stalviršiui, tiek fasadinei LMDP/MDF. Trukmė turi vieną kolekciją, kurioje yra suteiktos tokios galimybės, tačiau, kaip tyčia, savo interjere norėjau kitokio rašto ir faktūros, tad nei vienas netiko. Tad vienu metu buvo apėmusi neviltis, o dabar jau ramu, nes būtent Trukmėje radau baltą lengvo marmuro rašto Kronospan Compact stalviršį su balta briauna, kuris turi savo atitikmenį drožlių stalviršiui, sienutei ir atskirai parduodamą HPL lakštą, tad iš tokio pasirinkimo, tikrai sugalvosime kaip sukonstruoti dureles.

Interjero dizainerė Aistė Majauskaitė (interjero dizaino studija URVAS) supažindino su pagrindinėmis virtuvės salų įrengimo bei dizaino subtilybėmis, kurios, tikime, Jums padės priimti praktiškus sprendimus. O jei manote, kad Jums reikia individualios konsultacijos, tuomet galite registruotis į nemokamas online interjero dizaino konsultacijas, kurios vyksta kiekvieną ketvirtadienį. Registracija el. paštu: unideco@trukme.lt.

Dalintis: